Zabezpieczenie towaru w transporcie: owijarki i pakowarki
Data publikacji 14 grudnia 2021Odpowiednie zabezpieczenie towaru w transporcie gwarantuje, że ładunek się nie uszkodzi i przewożone produkty nie stracą na jakości. W logistyce i transporcie stosuje się sprzęt, który pozwala ochronić ładunek i eliminuje ryzyko jego zniszczenia. Należą do niego pakowarki i owijarki.
Pakowarki próżniowe
Pakowarki próżniowe można podzielić na dwa rodzaje: listwowe i komorowe. Pakowarki listwowe wykorzystywane są w gospodarstwach domowych i małej gastronomii. Są mniejsze i lżejsze od pakowarek komorowych. Ich działanie polega na tym, że zapakowany do woreczka produkt należy umieścić na listwie zgrzewającej, a następnie zamknąć pokrywę pakowarki. Urządzenie wytwarza próżnię oraz zgrzewa ścianki opakowania.
Pakowarki komorowe to profesjonalne urządzenia stosowane w przetwórstwie spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym, ale także w gastronomii, hotelarstwie i handlu. Mogą być zbudowane z jednej lub dwóch komór. Z uwagi na to, że często używane są na masową skalę, proces pakowania jest dość mocno zautomatyzowany.
Można w nich ustawiać stopień próżniowy (kPa). Dzięki cyfrowym czujnikom kontrolują temperaturę i moc zgrzewu. Niektóre pakowarki wyposażone są w dwie komory – w jednej następuje próżniowe pakowanie, a do drugiej można jednocześnie układać produkty do spakowania. To dwukrotnie skraca cały proces.
Pakowarki mogą być również zintegrowane z linią produkcyjną. Wtedy cały proces jest zautomatyzowany, bo wykonywany przez roboty przemysłowe. Spakowany próżniowo towar trafia do pojemników i kartonów znacznie szybciej niż, gdyby do zadania oddelegowani byli ludzie.
Transport towarów spakowanych próżniowo jest szybki i bezpieczny. Produkty spakowane próżniowo są dłużej zdatne do spożycia oraz zabezpieczone. W wypadku drobnej elektroniki pakowanie próżniowe zabezpiecza towar i pozwala na efektywniejsze przechowywanie i transport. Dowiedz się więcej na https://pakowarka.pl.
Owijarki
W owijarkach wykorzystuje się folię typu stretch. Owijarki automatyczne wykorzystywane są do owijania dużych paczek i mogą przygotować nawet 120 palet towaru w ciągu godziny. Owijarki ręczne służą do spakowania w folię mniejszych paczek i kartonów. Czas pakowania wynosi, w zależności od wielkości paczki, około 15 sekund.
Owijarki automatyczne wykorzystywane są w magazynach logistycznych i przygotowują towar do transportu. Owijarki automatyczne talerzowe to takie, w których obraca się stół obrotowy z ładunkiem. Owijarki automatyczne z ramieniem pozwalają na owinięcie towaru, który zsunąłby się przy pakowaniu talerzowym. Ładunek jest na owijarce nieruchomy, a obraca się ramię z folią.
Wykorzystywanie owijarek pozwala na oszczędność materiału – folii oraz czasu. Zabezpiecza transportowany towar przed uszkodzeniami mechanicznymi, na które jest narażony.
Właściwe spakowanie towaru przed transportem gwarantuje jego nienaruszalność podczas przewozu, eliminuje ryzyko reklamacji klienta. Obecnie owijarki i pakowarki wykorzystywane są zarówno na mniejsza skalę: w gastronomii, szczególnie, gdy dominować zaczęła sprzedaż jedzenia na wynos oraz większą skalę: przy pakowaniu dużych palet z towarem.